שינויים בריריות חלל הפה עלולים לנבוע ממגוון סיבות, למשל, זיהומים, דלקות אוטואימוניות, פגיעה מכנית מקומית (נשיכה חוזרת, שפשוף עם שן שבורה וכדומה), תופעת לוואי לתרופות מסויימות, תגובה לחומרים החודרים לפה וכתוצאה מתהליכים ממאירים או טרום-ממאירים.
באמצעות תשאול המטופל/ת לגבי ההיסטוריה הקלינית של הבעיה (כמה זמן זה בפה, האם זו תופעה שקרתה בעבר, רקע רפואי, הרגלים וכדומה), הסימנים (מראה, צבע, מיקום) והתסמינים (האם כואב, האם מפריע בעת אכילה וכדומה), יוכל מומחה לרפואת הפה לבצע אבחון נכון ובהתאם לכך להציע טיפול. לעיתים, על מנת להגיע לאבחנה מדוייקת יש לקחת דגימה מהנגע לצורך בדיקה מיקרוסקופית (ביופסיה) או להפנות את המטופל/ת לבדיקות דם או לבדיקות עזר אחרות (למשל, צילומי רנטגן, אולטרסאונד וכדומה).
איך יודעים מתי לגשת לבדיקת מומחה לרפואת הפה?
ככלל, כל ממצא או נגע חריג בחלל הפה (פצע, כתם לבן/אדום/חום, בליטה) שאינו חולף תוך שבועיים או תלונה מתמשכת על שינויים בתחושה בפה, כאב, שריפה או שינויים בהפרשת הרוק (למשל, יובש בפה) – מצריכים בדיקה. פעמים רבות, רופא/ת השיניים או השיננית המטפלים בחלל הפה, מזהים בעיה וממליצים לפנות למומחה לרפואת הפה להמשך בירור וטיפול. יש מקרים בהם ההמלצה מגיעה מרופאי משפחה, אף-אוזן-גרון, עור, ראומטולוגיה ועוד.