אפטות בחלל הפה

Toothache, pain and cavity with a model woman holding her mouth in studio on a blue background for

מהן אפטות?

מדובר בבעיה רפואית נפוצה למדי בקרב בני אדם בכל העולם, המתבטאת בהופעה חוזרת של כיבים (פצעים) בחלל הפה. הכיבים בעלי צורה עגלגלה, הם בצבע צהבהב או לבן וסביבם אודם והם כואבים מאוד. ברוב המקרים האפטות מופיעות כבר לפני גיל 30. תדירות הופעתן יכולה להשתנות במהלך החיים כתלות בגורמים שונים.

אילו סוגים של אפטות קיימים?

רוב האפטות מוגדרות מינוריות בקוטר שבין 2-5 מ"מ והן חולפות, גם ללא טיפול, אחרי 7-10 ימים. לעיתים יתכנו מספר אפטות כאלה בו-זמנית. אפטות עלולות להיות גם גדולות יותר, בקוטר של עד 1-3 ס"מ והן לרוב גם עמוקות. אפטות מסוג זה, המכונות מאז'וריות, נוטות להתרפא לאט, לעיתים אף לאורך מספר שבועות. אפטות אלה אינן שכיחות. קיימת גם צורה שלישית, אף היא אינה שכיחה, שבה האפטות מופיעות כאוסף של מספר כיבים קטנים בקוטר של 1-2 מ"מ כל אחד. הן מכונות אפטות הרפטיפורמיות, כלומר, דמויות-הרפס, בשל הדמיון למראה זיהום הנגרם מנגיף ההרפס בחלל הפה. בדומה לאפטות המינוריות, גם אפטות אלה נוטות לחלוף מעצמן תוך 7-10 ימים.

מה גורם להופעת אפטות בפה?

הגורמים לאפטות רבים ומגוונים ומשתנים בין אדם אחד לאחר. לחלק מהאנשים יש נטייה גנטית לכך ואין זה נדיר לראות משפחות בהן לפחות שני קרובי משפחה מדרגה ראשונה סובלים מהבעיה, אם כי לא בהכרח באותה רמת חומרה. גורמים אפשריים נוספים הם אלרגיות למזון, מתח נפשי (stress), חסרים בויטמינים ומינרלים מסויימים והפסקת עישון. על אף שאין זה שכיח, ידוע גם על תרופות מסויימות שעלולות לגרום לכיבים דמויי-אפטות, בהן תרופות נפוצות לשיכוך כאב. במרבית המקרים הסובלים מאפטות הם אנשים בריאים, ומדובר בבעיה מקומית של חלל הפה. עם זאת, חשוב מאוד לזכור שאפטות או כיבים הדומים לאפטות עלולים להיות קשורים למחלות שונות, כמו: בכצ'ט, קרוהן, צליאק ומצבים מסויימים של כשל חיסוני.

כיצד מאבחנים אפטות?

האבחנה של אפטות מתבססת בדרך כלל על מראה הכיבים בפה ועל תשאול המטופל/ת לגבי שכיחות הכיבים, מיקום הופעתם בפה, משך הזמן עד לריפוי, וכן, האם קיימים סימנים ותסמינים הנלווים להופעת הפצעים כמו חום, בעיות במערכת העיכול ועוד. לרוב, יופנו המטופלים לבדיקות דם ולעיתים גם להתייעצות עם רופאים מתחומים שונים כדי לשלול מחלות ומצבים רפואיים הקשורים להופעת הכיבים בחלל הפה. בדרך כלל אין צורך בביופסיה מחלל הפה כדי לאבחן אפטות. הדבר נעשה לעיתים רחוקות, בעיקר כדי לשלול אפשרות למחלה אחרת.

האם יש טיפול לאפטות?

טרם נמצא טיפול שמרפא אפטות או מונע אותן לחלוטין. קיימים תכשירים שונים שמסייעים בהקלה על התסמינים ובהפחתת תדירות ההופעה של האפטות. במקרים בהם הכיבים קשורים לחסרים תזונתיים או למצבים רפואיים מסויימים, זיהוי הבעיה הרפואית שברקע והטיפול בה ישפרו גם את המצב בפה.

ברוב המקרים, האפטות הן קטנות וחולפות תוך ימים ספורים כך שלא נדרש טיפול מיוחד. לעיתים ניתן לקצר את זמן הכאב ואי הנעימות עם חומרי חיטוי או אלחוש מקומיים המגיעים בצורת ג'ל או שטיפות פה. עדיין מומלץ לבצע ברור על ידי מומחה לרפואת הפה כדי לשלול גורמים מקומיים וסיסטמיים שעשויים לעורר או להחמיר את הכיבים ובכך לשפר את איכות החיים של המטופל/ת.

התערבות תרופתית נדרשת בעיקר במצבים בהם התדירות של האפטות גבוהה או שהן גורמות לכאב ניכר הגורר מגבלה משמעותית ביכולת לאכול או לדבר. גם  במקרה זה יקדים את הטיפול ברור יסודי. בהתאם לחומרת המצב ולרקע הרפואי של המטופל/ת ניתן להתאים משחות, שטיפות פה טיפוליות ולעיתים גם טיפול תרופתי בכדורים בכדי להפחית את עוצמת הכאב, לאפשר חזרה מלאה לתפקוד תקין ולהרחיב את משך הזמן ש"חופשי מאפטות". הטיפולים מבוססים לרוב על חומרים המשפיעים על המסלולים הדלקתיים המעורבים בהופעת כיבים אלה.  

לא כל פצע בפה הוא אפטה

חשוב להדגיש כי בניגוד לדעה הרווחת בציבור, לא כל פצע בפה הוא אפטה. יש למשל זיהומים נגיפיים הגורמים להופעה בפה של כיבים הדומים במראה שלהם לאפטות. זיהומים אלה מדבקים מאוד והטיפול בהם שונה מאוד מזה של אפטות ולכן החשיבות שתעשה אבחנה מדוייקת.

בנוסף, ככלל, כיב בפה שאינו נרפא לחלוטין תוך שבועיים מחייב ברור כדי לוודא שאין מדובר במחלה דלקתית כרונית או בסרטן חלל הפה. בכל מקרה כזה, יש חשיבות רבה להיבדק בהקדם על ידי מומחה לרפואת הפה ולקבל אבחנה נכונה.

אולי יעניין אותך גם: