הרגשה של שריפה בפה היא פעמים רבות תוצאה של שינויים שחלים בריריות חלל הפה בעקבות מחלות דלקתיות, זיהומים, תגובות אלרגיות ועוד. שריפה בפה יכולה להיות גם בעקבות חסר ויטמינים, מחלות כלליות או תופעת לוואי של תרופות מסויימות.
לפעמים מורגשת תחושת שריפה או כוויה בלשון או במקומות אחרים בפה מבלי שנראה שינויים או סימנים למחלה או בעיה כלשהי שיכולים להסביר את ההרגשה.
מהי תסמונת הפה הצורב?
מצב ממושך (מעל 3 חודשים) של כאב שורף בפה, מבלי שניתן למצוא לכך הסבר או גורם ברור בבדיקה קלינית של חלל הפה ובבדיקות הדם, מוגדר כתסמונת הפה השורף או הצורב (BURNING MOUTH SYNDROME).
תסמונת הפה הצורב עלולה להופיע בפתאומיות או בהדרגה והמקומות השכיחים ביותר בהם מורגשת השריפה הם קדמת הלשון, החלק הקדמי של החיך והשפה התחתונה. לפעמים השריפה מורגשת גם בחניכיים ובכל חלל הפה.
בכמחצית מהמקרים השריפה משולבת גם בתחושת יובש פה ובשינויי טעם.
השריפה בדרך כלל אינה מעירה משינה. בחלק מהמטופלים היא קבועה לאורך היום ובחלקם היא מתגברת במהלך היום ומגיעה לשיאה בשעות הערב. תחושת השריפה עלולה להגיע לעוצמות כאב חזקות מאוד. כתוצאה מכך, ברבים מהסובלים מהבעיה קיימת פגיעה משמעותית באיכות החיים.
מה גורם לתסמונת הפה הצורב?
הגורם לתופעה אינו ידוע. חלק מהמטופלים מדווחים על כך שהבעיה החלה בסמיכות או זמן-מה לאחר תחלואה במחלה משמעותית, פרוצדורה רפואית, טיפול שיניים נרחב או אירוע בעל השפעה רגשית משמעותית כמו פיטורין ממקום עבודה, פרישה לגמלאות, גירושין, טיפול בקרוב משפחה חולה או אובדן של אדם קרוב.
תסמונת הפה השורף עלולה להמשך זמן רב. חלק מהסובלים ממנה עשויים להרגיש הטבה מלאה או חלקית גם כעבור מספר שנים.
כיצד מאבחנים את תסמונת הפה הצורב?
בתלונה ממושכת על תחושת שריפה בפה חשוב לפנות למומחה ברפואת הפה ולעבור בדיקה מקיפה של חלל הפה כדי לשלול מצבים של אלרגיות, פעולות לא רצוניות תכופות בחלל הפה (כמו הידוק שיניים, דחיקת לשון וכדומה), זיהום פטרייתי, דלקות כרוניות כמו מחלת הליכן פלנוס, לשון גיאוגרפית, יובש פה ועוד. חשוב במקביל לערוך בדיקות דם מקיפות לשלול חסר בויטמינים ומצבים רפואיים מסויימים שעלולים לגרום לתסמיני צריבה בפה.
אם במהלך הבדיקה הקלינית או בבדיקות דם נמצא גורם אפשרי לתחושת השריפה בפה, מצב המכונה גם כתסמונת פה צורב שניונית, טיפול מתאים המכוון לגורם יפתור לרוב את בעיית הצריבה.
מהן דרכי הטיפול בתסמונת הפה הצורב?
כשהבדיקה של חלל הפה תקינה ובדיקות הדם תקינות ולא נמצא גורם פיזי ברור לתחושת השריפה בפה, המצב מוגדר כתסמונת פה צורב ראשונית. כיום אין טיפול ספציפי שביכולתו לפתור את הבעיה לחלוטין. עם זאת, מתן הסבר, הרגעת המטופל/ת שאין מדובר במצב מסכן חיים והתאמת אמצעי טיפול שונים, חלקם תרופתיים וחלקם לא, עשויים להפחית את עוצמת הכאב ולשפר בכך את איכות החיים.